Tihanyi-bicskei halászlé LalitólTihanyban lestem el a módját, no meg Apukámtól. Lehet tiszainak, bajainak, szegedinek és bácskainak is hívni, de mivel keverem az összeset, a saját ízlésem szerint: ez már innentől bicskei! :) 

Lesznek, akik kipróbálhatják - először - és lesznek, akik változtatni tudnak, a már megszokott menetrenden karácsonykor. Tehát a Hallé:

- 4 kg alaplébe való hal (fej nélküli egész keszeg, kárász, balin) (ponty fej, uszonyok, gerinc) (a ragadozókat csak annak ajánlom, aki igazán tudja mit csinál!)

- 2 kg pontyfilé vagy patkó, ki ahogyan szereti. Én belülről irdalt filét rakok bele. (akit érdekel a filézés vagy az irdalás, írjon nyugodtan ill. nemsokára elérhető lesz videó formájában)

- 3 kg hagyma (magyar a legjobb, ha nincs, akkor német, de a holland semmiképpen, mert édes lesz tőle a levesünk)

- 1-3 TV paprika

- 8-15 liter víz (általában másfélszer annyi, ahány kiló hal, de jól lepje el)

- 6-8 evőkanál só (sója és kóstolója válogatja)

- 6-10 ek. pirospaprika (ízlés és minőség szerint, a téglaporosat lehetőleg mellőzzük)

- 1-2 hegyes erős paprika és/vagy 1-3 ek. erős Pista


A hagymát apró kockákra vágjuk és a felét belerakjuk a bográcsba. Erre jöhetnek az alaplének való halak (fej nélküli egész keszeg, kárász, balin); (tisztított ponty fej, uszonyok, gerinc). Mehet bele a maradék hagyma és kerülhet bele még egy-két TV paprika. Hozzáadjuk a vizet. Jócskán el kell lepnie. 3 ek. só. Ezt az elegyet kell tűzre rakni és megkeverni. Otthon gáztűzhelyen is bármikor elkészíthető, de tudjuk, hogy az igazi, akácfa tüzén, a szabadban készül és persze bográcsban.
Közben vagy előtte besózhatjuk a pontyfilét, patkót, az addig is áll. Az alaplébe, forráskor, - mikor megjelenik egy szép olajos réteg a tetején - még lehet rakni 1 ek. pirospaprikát, hogy ne legyen olyan halott színe (nem muszáj).
Alaplé
1-3 órát kell főzni, attól függően mekkora lángon van (szabadban vagy otthon, gázon csináljuk). A lényeg, hogy a fejekről és az egyéb csontokról, könnyen leválhatóvá váljon a hús. Nagyobb lyukú passzírozón kell a megfőtt halakat áttekerni úgy, hogy közben folyamatosan merőkanállal adagoljuk hozzá a levét is a nagyobb csontokat, szálkákat ki lehet szedegetni (nagy feladat és sok időt vesz igénybe így a passzírozás). Ízlés szerint, lehet nagyon vagy kevéssé átpasszírozni (én az utóbbit csinálom, de az inkább hallé). Fontos, hogy a passzírozó méretéhez megfelelő edény(eke)t használjunk erre, különben nehéz dolgunk lesz. A megmaradt csontokat, szálkákat és átpasszírozott hús maradékot kidobhatjuk. Az így kapott levet visszaöntjük, a mostanra teljesen kiürült eredeti edénybe (bográcsba). Visszatesszük a tűzre és hagyjuk megint felforrni.

Adagolás
Mikor rotyog - lassan adagolva -, a már említett olajos tetejére, hozzáadjuk a pirospaprikát 6-10 ek. (ezt paprikája válogatja, van úgy, hogy több is kellhet). Mikor jól eloszlott, lassú kevergetés után megvárjuk míg újra rotyog és hozzá adjuk a már előre elkészített filéket vagy patkókat. Innentől nem keverjük csak forgatjuk a bográcsot, de ha otthon muszáj lábosba megkeverni, akkor csak nagyon óvatosan, hogy ne törjön össze a hal. Belerakjuk a hegyes erőst és/vagy az erős Pistát, de ha gyermekek is eszik, inkább kimerünk egy külön tányérba egy merőkanállal és abba rakjuk bele az összes erőset, amivel rendelkezünk, így létrehozunk egy méregerős eszenciát a saját levéből és ebből rakhatunk majd a levesünkbe ízlés szerint.
Az eszencia.
5-10 perc múlva mehet bele az ikra és a tej (ha van). Innentől már csak öt percig kell főzni és ha megint rotyog és "tapad" akkor kész: ahogy Matula bácsi mondta, miután főlé rakta a kezét, és ökölbe szorította néhányszor a tenyerét. :)

Rotyog már a halászlé - a dal :D

Némi utána kóstolást midig igényel, hogy még korrigálhassuk a sósságát vagy csípősségét.
Azt mondanom se kell, hogy a filés módszerrel készített hallé, teljesen szálkamentes!

Házi gyufatésztát szoktunk hozzá kifőzni, annak, aki szereti.

Gyufa
A Halászlé csak akkor lesz finom, ha mindenféle fűszert (bors, kakukkfű, majoranna, kömény) mellőzünk és a fokhagyma, piros arany, na meg a gulyáskrém is inkább a pörköltnek tesznek jót!
A sör és a borok is a szakácsba valók, nem a Hallébe!!!


Jó étvágyat!
Kész


A Haladók, akár télen is... A képek Dec. 30. -án készültek, egy mára már tradicionálissá vált baráti találkozónkon! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Vigyázz! Ne sérts meg senkit!