Lehalászás és halmentés a bicskei 1-es tónál

Hétvégén megtörtént a lehalászás a bicskei 1-es tavon és a halak átmentése az Erőmű-tóba. Sokan gyűltünk össze a víznél. Jó volt nézni, hogy minden generáció képviseltette magát.
Szombaton korán reggel kezdték a megfeszített munkát a Barátság HE tagjai, az Édesvíz 2001 Kft. halászainak koordinálása alatt. A hozzáértők, a kezdetektől kitűnően irányították az eseményeket és embereink feladatát. Fantasztikus csapatmunka kezdődött meg, ami végül - kis pihenéssel - vasárnap délutánig tartott. Az idő tiszta volt ugyan, de kegyetlen szél nehezítette az egyébként sem könnyű munkát!


Úgy 110q hal került át sértetlenül az "Erőműbe"! Az amurok minden képzeletet felülmúló mennyiségben jelentek meg a hálóban. A ragadozókat darabszám alapján adminisztrálták, így nincsenek benne az összsúlyban. 250 db körül került át süllő, az előző hétvégén megmentett példányokat is beleértve. A csukák száma elérhette a 150-et. Harcsát keveset találtak. Egy 5-6kg körüli példány előkerült és az elején néhány kisebbet fogtak. Keszegféléből is volt bőven. A kisebbek nehezen viselték a megpróbáltatásokat, viszont szép számban voltak óriási dévérek is és ezek mindegyike túlélte az utat.


Tenyeres kárászból rengeteg volt (kb. 85q). Ezek közül 60q-át az Egyesület pontyra cserél, ami már a megújult 1-es tóba kerül majd. Sajnos 20-25q így is átkerült az Erőmű-tóba. - A "sajnos" jelzővel kapcsolatos gondolatok megoszlanak, ez csak az én véleményem. Ezt hallottam valakitől: "Nem baj, majd eleszi a törpék elől a kaját!" - erre inkább nem is reagálnék! De volt más vélemény is: "Majd megeszi a csuka meg a harcsa!" - ennyi csuka a földön nincs. Arról nem is beszélve, hogy amíg ez a két faj talál vörösszárnyút, bodrit vagy dévért, csak azt fogja enni. És persze az Erőműnek eddig is igen szép volt a kárász állománya. Hát még most. Legfeljebb már kárászfogó versenyeket is tartunk egymás közt.


Busákat én nem láttam. 2-3 gyönyörű nagy balin is ment át a kocsikkal. Pár tucatnyi sügeret is sikerült kimenteni, amiknek nagyon megörültem. Továbbá érdekességképpen 1 compót mentettek meg a fiúk! Végére hagytam a pontyokat. 30q-át sikerült lehúzni menet közben és a "túlórás" fiúknak köszönhetően ez a mennyiség 10-15q-val nőtt. És még 5-6q amurt, kárászt és ragadozót hoztak ki a "mentő" gumicsónakon, ami már nem lett beírva! Az összsúly adminisztrálva - a lehalászás után, a mentést és a ragadozókat nem számolva - elérhette a 150q-t! - Ezek az én becsléseim. A pontos adatok később megtekinthetőek lesznek a Horgász egyesület honlapján.:
Barátság HE
JózsiCsuka bilincsben, ill. bilincs a csukában. Nagy segítség egy kisembertől! Egy csukával a hálóban: Mata Hari VálogatóGenerációkMérlegelésAdminisztráció: Szolnoki Tamás. Köszönet! Egy rövid pihenő:Végig jellemző volt a jókedv!Uzsonnakor zsíros kenyér, délben pedig kitűnő ebéd várta a sporttársakat, amit Albinak köszönhetünk!



Érkezés az új otthonba:A tiszta vízben jól látható volt, ahogyan szinte pillanatok alatt eliszkoltak az újdonsült lakók!



Szépek:ERŐMŰvészek: Hejj, de szép is lesz rátok "vadászni"!



Hogy mekkora szél volt azt igazán nem adják át a képek, ezekből csak sejteni lehet! Síugrás




A néhol combig érő iszap nagyon próbára tett mindenkit, aki bemerészkedett. Állítólag két lépés után úgy érezte az ember, hogy kiugrik a szíve. Mégis volt, aki túl messzire merészkedett a nagy lelkesedésben és mikor elfogyott az erejük őket is ki kellett menteni. A partról feszült figyelem kísérte a mentést.
Lejjebb kellet engedni a vizet.Apród


Mentették a menthetőt! A patakba is jutott a megmaradt kárászokból.



A nap végén, mikor a halászok már elmentek, a mi hőseink mentették a pontyokat, amurokat, kárászokat, süllőket, csukákat és egy-két váratlan vendéget.
A már erőn felüli túlóra meghozta gyümölcsét!
Ő is megmenekült!Hősök...aki már dörzsöli a tenyerét! :) Az iszap alatt Csabi.Az utolsók Váratlan vendégek: Leengedve





A halak minden gond nélkül beilleszkedtek és a Sporik már fogják is a szép példányokat.
Ha nem vagyunk túl mohók, akkor sokáig tarthat még az öröm-horgászat a tavon. Amit megeszünk tartsuk meg, a többit engedjük vissza.
Sporthorgászoknak most mindet kötelező! :)

Nagy halom pénzt spóroltunk meg a tagok és az Édesvíz 2001 Kft. segítségével.

Köszönjük fiúk - lányok, szép volt!


Tehát "Catch and release" - ahogy a török mondja... már, ha beszél angolul!

4 megjegyzés:

  1. üdv
    tudsz nekem segiteni abban, hogy jelenleg milyen engedéllyel lehet az erőmű tavon horgászni? hol tudok venni mondjuk napi jegyet?

    amikor utoljára ott voltam, megállás nélkül fogtuk a törpeharcsát, semmi mást nem sikerült. ez változott valamit esetleg?

    adam

    VálaszTörlés
  2. Üdv,

    Még szerencse, hogy írtál nekem, mert csak most vettem észre, hogy a Barátság HE-s link nem is a jó helyre mutat. Kijavítottam.
    Nálunk is úgy lehet pecázni, mint mindenhol, azaz országos engedély és horgász igazolvány kell hozzá. Így tudsz napijegyet váltani. Az ezzel kapcsolatos infókat megtalálod itt: http://www.bicskehorgasz.hu/vendeg.htm

    A törpe probléma még mindig tart. De már nem olyan szörnyű. Némi ügyeskedéssel kikerülhetőek! De, mivel ez sokakat érdekel a soron következő bejegyzésem erről fog szólni.

    Köszönöm, hogy írtál!

    Lali

    VálaszTörlés
  3. sziasztok
    érdekelne hogy az 1-es tavon erre miért került sor??ugy értem hogy lehet majd ott horgászni ezekután,miért volt a lehalászás és minden hal most az erőmű tóban van??????ha tudjátok irjátok már le az okokat mivel annyirra nem vagyok itt ismerős

    VálaszTörlés
  4. Üdv,
    ha jól tudom a cél az, hogy megerősítsék az 1-es tó hátsó gátját. Ez elkerülhetetlen volt! Polgármester levele: http://www.bicskehorgasz.hu/hir_04.htm

    Szeptember környékére elkészül az új gát kiépítése és egy teljesen új halállomány kerül a tóba. Addig "csak" az Erőműben tudunk horgászni. A tavaj őszi és az idei halasításra szánt pénzt fogják halasításra költeni. - A pontyra váltott kárászokról nem is beszélve!

    Szóval, igen szép mennyiségről van szó. Ősztől tehát megint lehet az 1-esen horgászni. - Ezek a hírek, amik természetesen még változhatnak.

    Lali

    VálaszTörlés

Vigyázz! Ne sérts meg senkit!